Categories

Novost

Barvanje pirhov in Velika noč 2020

Ste letos že pobarvali velikonočna jajca? Če jih še niste, vam je na voljo kar nekaj ustvarjalnih idej ter tehnik, s pomočjo katerih lahko hitro in zelo domiselno okrasite vaša velikonočna jajčka, spodaj pa vam predstavljam 6 izmed njih:

 

1. barvanje jajčk s kolobarno tehniko (s kisom)

2. barvanje jajčk z naravnimi barvami

3. z voščenkami

4. izdelava stiropor pirhov s servietno tehniko

5. s pomočjo sladkorja te

6. bleščic

 

Servietna tehnika krašenja velikonočnih jajčk

Barvanje pirhov Velika noč 2012 Barvanje pirhov Velika noč jajčki Barvanje pirhov Velika noč pirhi

 

1. Barvanje pirhov s pomočjo naravnih barvil: s pomočjo mešanic, pripravljenih iz rdeče čebule, listov hrena, in bezga, lahko jajčka obarvate v rumeno, oranžno ter oker barvo.

Rdeče boste jajčka najlažje obarvali s pomočjo rdeče pese ter borovničevega čaja.

Modro barvo boste najlažje dobili s pomočjo mešanice, pripravljene iz rdečega zelja.

Za zeleno barvo je najbolje, da uporabite špinačno mešanico.

Vijolično barvo pa boste najlažje na jajčka nanesli tako, da jih boste kuhali v Modri frankinji ali Metliški črnini. 

 

2. Barvanje pirhov s pomočjo kisa in barvnih mešanic: Če bi radi na vaše pirhe nanesli barvo v kolobarjih, ki se prelivajo iz bolj svetlih v temnejše, uporabite naslednji postopek: v lončke z vodo nanesite jedilne barve za barvanje pirhov ter po žlico kisa. Pirhe potopite v mešanico in jih tako pustite stati, dokler se ne obarvajo v željeno barvo.

Nato jih vzemite ven in osušite ter pripravite nov lonček z vodo, v katerega ste dodali žlico kisa. Obarvan pirh potopite v vodo s kisom le za kakšno četrtino jajčka, za približno 5 sekund. Nato jajček potopite še globlje, tako da bo do polovice potopljen v vodo s kisom. Tako naj jajček stoji 5 sekund. Za tem jajček potopite še globlje, tako da bo v vodi s kisom potopljen 5 sekund.

In nazadnje ga v celoti potopite ali pa vzemite iz lončka. Tako boste na velikonočnih pirhih naredili kolobarje, barve pa se bodo prelivale iz svetlejše v temnejše odtenke ter obratno.

 

3. Barvanje pirhov s pomočjo voščenk ali sveče: To je ena izmed najbolj preprostih in zabavnih tehnik, ki jih lahko uporabiti pri barvanju pirhov, pri delu pa vam lahko na pomoč priskočijo tudi vaši otroci.

Zadolžite jih za to, da bodo trdo kuhana jajca (ko bodo ta že ohlajena), s pomočjo bele voščenke ali končka bele oz. rumene sveče, okrasili z najrazličnejšimi vzorčki - te naj narišejo in pobarvajo.

Nato pa z voščenkami okrašena jajčka potopite v barvne raztopine - barva se bo prijela le na tiste dele, ki jih vaši otroci niso pobarvali z voščenkami, na tak način pa bodo vzorčki rožic, živali ter drugih motivov zelo dobro vidni.

 

4. Barvanje pirhov s pomočjo servietne tehnike: pri tej tehniki, ki jo lahko uporabite tudi na stiropor jajčkih, boste potrebovali lepilo na vodni osnovi za stiropor tehniko, čopič za nanašanje lepila ter serviete za piknik ralzičnih barvnih motivov (rožice, zajčki, piščančki, ipd.) ter škarje.

Motive iz servietk izrežite s pomočjo škaric, jih razslojite ter s čopičem na jajčka nanesite lepilo za servietno tehniko. Če boste uporabili stiropor jajčka, ki bodo služili kot dekoracija, jih lahko nataknete za lažje delo tudi na piknik paličico.

Nato na jajček položite izrezane motive in s pomočjo čopiča, na katerega ste znova nanesli nekaj lepila za sevietno tehniko, premažite celotno površino jačka in ga pustite, da se posuši. tako boste dobili čudovite in barvite velikonočne pirhe.

 

5. Barvanje pirhov s pomočjo sladkorja - Za sladkorno tehniko barvanja velikonočnih jajc si pripravite nekaj sladkorja, ki ga vsujte v krožnik, stiropor jajčka (za dekoracijo), piknik paličico ter piknik serviete z raznoraznimi motivi rožic in drugih vzorčkov.

Pripravite še škarje, s pomočjo katerih boste izrezali motive rožic in živali iz serviet, čopič ter lepilo za servietn otehniko na vodni osnovi. Jajček okrasite v servietni tehniki tako, kot je to opisano v 4. točki (zgoraj) in nato, ko celotno površino jajčka, na katerega ste položili motive iz servietkov, premažete z lepilom za servietno tehniko, jajček v celoti potopite oz. povaljajte v sladkorju.

Pustite, da se lepilo posuši oz. strdi, tako pa boste dobili čudovite sladkorne jajčke.

 

6. Barvanje pirhov s pomočjo bleščic: Če želite velikonočna jajca okrasiti z bleščicami, nanje nanesite drobne kapljice lepila na vodni osnovi (v obliki malih pikic) in nato jajček povaljajte v bleščicah, ki ste si jih predhodno pripravili na majhne krožničke.

 

Oglejte si še:

 

Avtorica članka in fotografije: Nina Kolar, www.unikatnica.com

 

Članka in/ali njegovih delov ni dovoljeno kopirati ter uporabiti na drugih spletnih straneh ali v kakšnem drugem mediju brez vnaprejšnjega privoljenja avtorice članka.


HomeHome