Unikatna darila

Novost

Prijava na e-novičke

KLIKNI za PRIJAVO na e-novičke Unikatnice.



Deli s prijatelji/Share

Ustvarjalne ideje: okraski iz testa

Iz doma narejenega testa izdelajte dekorativne predmete, okraske za božično novoletno jelko ali pa testo uporabite kot barvit, doma narejeni plastelin.

Več podrobnosti


0,00 € DDV vključen

UIOIT-1

Dostopnost izdelka: Izdelek je na zalogi.

99962 izdelkov na zalogi

Na Seznam želja

Program zvestobeNi nagradnih točk za za izdelek


Iz doma narejenega testa lahko izdelate številne različne dekorativnee predmete, tudi okraske za božično novoletno jelko. Lahko pa testo, ki ga boste izdelali le iz nekaj sestavin, dodatno obarvate z naravnimi barvili in tako izdelate pravcati doma narejeni "plastelin", s katerim se bodo z vseljem igrali otroci.

Testo, ki ga boste po spodnjem postopku izdelali sami, skoraj nima vonja, zamešajo ga lahko že najmlajši, z njegovo pripravo ni nikakršne nereda, iz njega pa lahko naredite, podobno kot iz katere koli gline ali plastelina, nadvse zanimive motive.

Material, ki ga boste potrebovali za pripravo testa, je naslednji:

  • moka (navadna bela, gladka moka)
  • sol (fino mleta)
  • voda (1-2 dcl)
  • 2-3 žlice olja (jedilnega ali kakšnega drugega), sama sem uporabila olivno

Priprava testa: Zmes pripravite v večji skledi in vanjo vsujte toliko moke, kolikor boste vsuli soli, se pravi, da je razmerje 1:1. Nato dodajte olje in počasi med mešanjem zmesi dolivajte še vodo. Zmes gnetite toliko časa, da bo pod rokami in prsti postala lahko gnetljiva, se ne bo packala in bo na otip podobna kakšni glini ali plastelinu. Prednost tako pripravljenega testa oz. zmesi je ravno v tem, da skorajda ni "packarije", saj se ves material s pomočjo olja nekako lepo zlepi skupaj in se tudi zelo lepo oblikuje.
Ko boste pripravili zmes, od nje odtrgajte toliko zmesi, da bo zadostovalo za okrasek ali dva, nato pa vzemite valjar za testo ali pa preprost plastičen valjček in testo povaljajte na debelino cca 5 milimetrov.

Oblikovanje motivov

S pomočjo modelčkov, kozarca, zamaškov, prstov rok, nožka ali kakšnega drugega rezila oz. pomagala oblikujte osnovni motiv (smrečico, zvezdo, lunico, snežaka, krog, trikotnik, kvadrat, ipd.) ter motiv, po želji, še malce okrasite s kakšnim odtisom snežaka, zvezdice. Naredite še luknjico, skozi katero boste kasneje, ko bo obesek zapečen in pobarvan, namestili vrvico.

Priprava pečice

Pripravite pečico, jo segrejte na cca 150-180 °C ter okraske iz testa položite na pladenj, na katerega ste prej položili peki papir. Okraske pecite cca. 15 minut, lahko tudi več ali manj, odvisno od tega, kakšno pečico imate. Sama sem pri eni peki malce preveč zapekla okraske in so mi potemneli, zato sem nato temperaturo pečice nekoliko znižala ter okraske pekla manj časa.

Okrasitev okraskov

Okraski bodo, ko se bodo pekli, malce narasli oz. se napihnili, po peki pa bodo povsem trdi. Pustite jih, da se ohladijo, nato pa jih lahko poljubno pobarvate oz. okrasite z vodenimi, tempera ali akrilnimi barvami ter na koncu še polakirate s prozornim lakom za nakit ali jih preprsto pustite brez tega končnega premaza.

Še en namig: Če želite, lahko testo razdelite na nekaj delov ter v vsak del testa kanete nekaj kapljic različnih jedilnih barv ter testo dodobra pregnetete. Tako se bo testo obarvalo v željeno barvo. Iz tako obarvanega testa lahko, podobno kot iz plastelina, oblikujete številne izdelke, tudi dekorativne, ki jih lahko po želji tudi zapečete. Tako nastali izdelki so lahko lepa dekoracija pri krasitvi vaših daril ali pa samostojni izdelki.

Trenutno ni komentarjev/mnenj uporabnikov.

Le registrirani uporabniki lahko oddajo komentar/mnenje.

Košarica

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Košarica Na blagajno

Novi izdelki

Za sedaj ni novih izdelkov

Kje še najdete izdelke?

Pridružite se mi!

Registrirajte se

Registrirajte se v Unikatnico (desno zgoraj Prijava) ter pričnite z nakupom).

O avtorici izdelkov

Preberite si več o avtorici izdelkov Nini Kolar.


Mnenja o izdelkih

Preberite si, kaj pravijo stranke o izdelkih iz www.unikatnica.com.